NeoGeo – Neobična geografija

Knjiga “NeoGeo” pokriva razne neobične i zanimljive geografske činjenice, kao što je selo koje pripada Bosni i Hercegovini, a nalazi se kompletno okruženo teritorijom Srbije! Neobična je i jedna rečna ada, koja je u poslednjih više od 300 godina na svakih šest meseci naizmenično nosila španski i francuski nacionalni dres.

Brojne geografske i političke neobičnosti prikazane su u bogato ilustrovanoj knjizi, sa preciznim mapama svake od tih lokacija i jasnim odgovorima na retko postavljana pitanja:

  • zašto je jedna neobična pruga razlog za postojanje nekoliko nemačkih enklava okruženih teritorijom susedne države?
  • zašto je grobnica dede osnivača jedne moćne svetske imperije jedina enklava koja se već nekoliko puta selila?
  • zašto postoje neke oblasti na našoj planeti koje (skoro) niko ne želi?
  • zašto je jedna od velikih svetskih sila rešila da jednom svom ostrvu da neku neobičnu vrstu nezavisnosti, iako stanovnici tog ostrva ne žele nikakav kontakt sa ovom silom, a verovatno ne znaju ni kako se zove ta moćna država?
  • kako je jedan demokratski izabrani predsednik neke republike istovremeno i vladar jedne ustavne monarhije?
  • zašto se u jednom gradu Nova Godina proslavlja dva puta u roku od sat vremena?
  • koje su to države rešile da imaju više glavnih gradova?

zn-neogeo_1

Knjiga “NeoGeo – Neobična geografija” (autor: Zoran Nikolić; izdavač: Prometej, Novi Sad) predstavlja zbirku tekstova o neuobičajenim i čudnim geografskim pojavama. To mogu biti neobične granice, podeljeni i nepostojeći gradovi, nepostojeća ostrva i još mnogo toga.

Kada gledamo bilo koju geografsku kartu, očekujemo od državnih i drugih granica da se lepo “ponašaju”. To znači da bi granica trebala da bude jasno definisana, jednostavna, sa što manje nekakvih okuka, krivina i odstupanja od logike. Takve granice su najbolje, jer smanjuju mogućnost izbijanja sukoba, koji često mogu da imaju tragične posledice. Međutim, iz brojnih razloga (npr. ratovi, separatizam, ujedinjavanja itd.) granice često nisu tako jednostavne, pa se javljaju razne nepravilnosti, od kojih su najzanimljivije enklave (teritorija države X sa svih strana okružena teritorijom države Y) i eksklave (deo države X u koji se iz glavnine teritorije X može doći samo preko teritorije države Y). U praksi se javljaju brojne varijante enklava i eksklava.

Osim neuobičajenih granica, postoje i neobični gradovi. U takve gradove spadaju gradovi podeljeni između dve države, kao i glavni gradovi država, koje su iz raznih razloga odlučile da imaju više od jedne prestonice. Neki gradovi i dalje postoje, iako su ih stanovnici napustili, pa su takvi gradovi poznati kao gradovi duhova. S druge strane, neki gradovi nikada nisu postojali, ali se ipak nalaze na mnogim mapama, pa ih zovemo fantomski gradovi. Slično takvim gradovima, na nekim mapama se nalaze i fantomska ostrva, dok se mikronacije ne mogu videti ni na jednoj zvaničnoj karti.

Ova knjiga može biti zanimljiva dopuna svima onima koji, amaterski, profesionalno ili školski, izučavaju geografiju, kartografiju, politiku, istoriju i društvo. Knjiga je tako napisana da može da se čita na preskok, tako što bi svako mogao da nađe poneki zanimljiv tekst, a da ostale samo prelista.

medjurecje-full


Knjigu “NeoGeo – Neobična geografija” moguće je nabaviti on-line preko sledećih sajtova:

Facebook strana NeoGeo

IK Prometej

knjizara.com

Mikro knjiga

Delfi knjižare

Knjige na dlanu


Tvrd povez, šiveno
Format: 22,5 x 20 cm
Broj strana: 150
Knjiga je u punom koloru!

Izdavač: IK PROMETEJ
Trg Marije Trandafil 11
21000 Novi Sad
www.prometej.rs

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s